Oddsbet - då och nu

Spelhistorikens Omvandling

Oddsbetting har utvecklats avsevärt det senaste decenniet. Den tekniska utvecklingen inom informationsteknik har möjliggjort omfattande förändringar av bettingsystemet, som i sin tur har stött på en betydande ökning av precision och snabb leverans. De flesta moderna betsajter har automatiserade system som väljer de mest lämpliga oddsen i realtid och kan alltså uppdateras så fort möjlig.

Historisk Bettinganalys

Spelare kunde tidigare endast överväga få tillgängliga oddsen fördelat på olika sportsajter. För att utföra en historisk analys av dessa odds måste spelare identifiera några parametrar som kan påverka oddsresultatet för att förutspå resultaten. Denna information är tillgänglig för dem som forskar online. I dag finns det ett flertal program och tjänster tillgängliga för att hjälpa spelare med att få tillgång till inblick i övervägandet av oddsen och andra strategiska insikter. De kan också utnyttja speltrender och historisk analys för att fatta bättre spelbeslut.

aerial photography of baseball stadium

Olika odds

Sannolikhetsspel

Sannolikhetsspel, även kallad spel med odds, innebär att satsa pengar på utfallet av ett visst event. Det kan handla om det som gäller sportspel men även spel på lotterier, valutakurser och många andra saker. Vinsterna är beroende av hur stor risk man är beredd att ta och därför är oddsspel en av de mest populära formerna av spel idag.

Typer av oddsspel

Det finns många olika typer av sannolikhetsspel. De vanligaste är individuella odds där man endast bettar på ett event, som exempelvis ett med vinnare. För att kunna få utdelning på ett individuellt odds måste spelaren ha rätt förutsägelse av utgången. För att öka chansen att få utdelning ger det att betta på andra odds, så kallade parley-odds eller kombinationsodds, där spelaren ska förutsäga slutresultatet på flera matcher eller event.

Följande Odds

Utefter vinstandelningen skiljer sig olika typer av odds. De lågodds är de som ger lägre vinster men även mindre risk. De storodds är de som ger höga vinster men även större risk. Detta kompenserar spelarens risk som de endast får utdelning om de har fel förutsägelse. De är också mer lättillgängliga oddsspel då de behöver endast förutsäga resultatet på ett enda event.

Oddsspel

I ett oddssystem kan man också ta hjälp av en spelstrategi för att maximera vinsterna eller minska förlusten. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns ett visst risk för förlust varje gång man spelar, så det är viktigt att man satsar på rätt odds för att optimera utfallet.

Mer om Odds

 • Vad är odds?

  Odds är ett mått på chansen för att något ska inträffa eller inte. Det beskriver de förutsättningar som finns för att ombesörja en särskild händelse. I vadslagning är oddsen således ett hjälpmedel för att göra bedömningen om vilka förutsättningar som gäller för att ett visst resultat ska inträffa.

 • Decimal Odds

  Decimal Odds är den vanligaste formen för vadslagning och det är den som används i de flesta länder. Det är ett decimaltal som anger det totala beloppet du får tillbaka om du vinner. Om den är t.ex 3,20, innebär det att du får 3,20 för varje en-euro-insats.

 • Fractional Odds

  Fractional Odds används över hela världen, särskilt i Storbritannien. Det består av ett bråktal som representerar den andel av insatsen som sparas tillbaka om man vinner. En insats på 5/1 innebär att du får tillbaka 5 för varje 1-euro-insats.

 • Moneyline Odds

  Moneyline Odds är populärast inom amerikanska sporter. Det uttrycker en fördel för vardera laget. Negativa siffror anger den summa du måste satsa för att vinna 100-euro, medan positiva siffror anger den summa du får tillbaka när du satsar 100-euro.